Gulvbehandling

Gulvbehandling hedde også efterbehandling, overfladebehandling eller blot behandling af gulve. Den anvendes til at bevare en nyafslebet overflade, og give det et nyt og flot look og patina. Vi er specialist i gulvbehandling og vil finde den rette løsning til din bolig og dig. Kontakt os for en snak om dine parket- eller plankegulve samt muligheder.

Hvilken overfladebehandling skal man give dit trægulv?

Vi kan vælge blandt lak, sæbe, olie eller voks som efterbehandling til dit nye eller nyrenoverede gulv? Se her, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige teknikker, og lær, hvordan vi gør. Såfremt du i samspil med fagmanden vælger overflade kan der tages hensyn til følgende:

  • Patina
  • Robusthed
  • Støvsugning og gulvvask
  • Vedligeholdelse

De mest benyttede former for efterbehandling er lak, olie, sæbe eller voks. Disse kan anskaffes enten som klare eller hvide. Hvid lak, hvid sæbe og hvid lud er populære efterbehandlinger.

Hvorfor skal du overfladebehandle gulve?

Et ubearbejdet trægulv kan lynhurtigt blive grimt af væske, snavs og slid. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit bør du efterbehandle husets eller lejlighedens trægulv?

Hyppigheden af overfladebehandling kommer an på gulvets anvendelse samt pleje, rengøring og vedligeholdelse. Gulvet må regelmæssig vaskes og støvsuges med rengøringsmidler, der matcher gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere herunder.

Hvilke ting bør du tage i betragtning, når du vælger overfladebehandling?

Når du skal vælge efterbehandling til dit massive bræddegulv, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget brug og slid der er på trægulvet, dørtærskel, trapper og andre steder. Trappeopgange slides eksempelvis hurtigere end parketgulve og plankegulve.
  • Hvilken træsort trægulvet er fabrikeret i.
  • Hvilket udseende og patina du ønsker, at plankegulvet eller parketgulvet skal have.
  • Uanset hvilken efterbehandling du benytter, må fremstillerens instruktioner følges minutiøst for at opnå et korrekt og solidt resultat.

Lud og ludbehandling af trægulv

Ifald et gulv er nyafslebet, vil det fremtræde naturligt, lyst og smukt . For at passe på det lyse og billedskønne udseende, skal der påføres en lud og ludbehandling. Ludbehandling modarbejder træets naturlige gulning og kan tilrådes til alle lyse trægulve.

Ludbehandlingen kan ikke stå alene som behandling, idet lud ikke beskytter gulvet. Derved danner ludbehandling kun base for oliebehandling, lakering eller sæbebehandling.

Fordele ved ludbehandling og lud er, at træet får det moderne lyse og gråhvidlige sandskurede udseende.

Rengøring med hvid sæbe eller natursæbe. Sæbespåner har været brugt i mange hundrede år, og kan også anbefales.

Sæbebehandling af trægulv med en tyktflydende gulvsæbe

Ifald du har et gammelt, rustikt og slidt trægulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig brugbar overflademulighed. Det frembringer en flot, naturlig overflade på et nyafslebet parket eller plankegulv. gulvsæben frembringer en slidstærk overflade, som er enkel at vedligeholde, rengøre og pleje. Typisk påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med gulvsæben.

Vask med gulvsæbe har været benyttet som efterbehandling i mange generationer og hundrede år, og giver et naturligt flot look. Det nødvendiggør dog ofte gulvvask, og er ikke så slidstærk som lak og olie.

Når gulvet er afslebet tilføres en lud og ludbehandling. Herefter mættes træet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandet sæbe (hvid sæbe – natur sæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan anskaffes hos farvehandlere, supermarkeder og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet trægulv har især den fordel, at mærker og hakker i træet vil ’rejse’ sig på ny ved vask. Herefter bliver gulvoverfladen som nyt igen.

Gulvvask udføres med en gulvsæbe for at træet ustandseligt er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet gulv vaskes 4 – 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden benyttelse. Normal vedligeholdelse med almindelig støvsugning. brug aldrig affedtende sæber såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Ønsker du at efterbehandle dit trægulv med olie, vil fagmanden anvende hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til ret hurtigt at tørre op med en holdbar og hård overflade. Hærdende olie fås med og uden hvidpigmentering.

Gulvolie giver træet en flot, dyb og honningfarvet behandling. Hvidolie giver træet det eftertragtede og smukke udseende og patina, hvor natur olie frembringer en varm farve.

Den hvide olie anvendes på ludbehandlede lyse træsorter, hvis du ønsker at styrke den hvide patina. Olie giver gulvet en yndig mat overflade, der er rimelig meget modstandsdygtig over for slid og smuds.

Olie og oliebehandlingen danner en meget slidstærk gulvflade, som er let at opfriske og vedligeholde på områder med meget slitage, bl.a. gangbaner og rundt om spisebordet. Få en snak med din gulvsliber og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliebehandling til dit træværk.

Fordele ved olie er, at hakker og ridser let kan fjernes ved damp eller fugt. Dermed rejser træet sig, og ridserne forsvinder med et trylleslag.

Rengøring foretages med en sæbe som er beregnet til oliebehandlede plankegulve eller parket. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både plejer, vedligeholder og rengør ved hver gulvvask. Derfor er genoliering ikke nødvendigt.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lakering tilfører en holdbar gulvbehandling i blank, halvblank eller mat efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny lakering inden det gamle laklag slides væk. Et lakeret gulv kan typisk holde i mange år, inden det er nødvendigt at genlakere.

Hvor mange år et lakeret gulv holder, bestemmes af sliddet samt hvilken type lakoverfalde der er brugt. Et lakbehandlet gulv er forholdsvis hårdfør over for snavs og fugt , men spildte væsker og vand bør dog tørres bort. Indenfor de seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak. Alle fagfolk anvender vandbaseret lak som er miljøvenlig, slidstærk og mat.

Fordelen ved gulvlak er, at man får en meget holdbar gulvflade, som er nem at vedligeholde, pleje og rengøre.

Rengøring udføres med et universalt og ph-neutralt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet moppe eller klud og så lidt vand som muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxy

Få vil male et nyt eller nyafslebet gulv, siden træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget ødelagte gulve kan maling derimod være en praktisk og smuk gulvmulighed.

Til trægulve med almindelig slid, som fx i stuen eller soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større holdbarhed og tåler vandpåvirkning og er derfor bedre til fx et køkken eller vådrum.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *